Poslední dobou jsem často v obchodě narážela do kouzelné krabičky na Krtkův dort. Tak jsem utřela sliny a to by v tom byl čert, abych si doma neudělal lepší a zdravější....
3 vejce , 180g třtinového cukru ,200ml rostlinného mléka ,100ml oleje ,100g pšeničné mouky polohrubé ,120g celozrnné žitné mouky ,40g bio kakaového prášku ,1 bio kypřící prášek
3-4 banány , 100g hořké čokolády Vivani ,200g meruňkového Šmakouna ,50g bílého jogurtu
200g rostlinné smetany ke šlehání (smetanový ztužovač)
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které pomalu zašleháme olej a mléko. Smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidáme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem a pečeme 25min na 160°C. Poté odkryjeme a dopečeme při 175°C (vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové).
V míse si vyšleháme rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Kdo má strach z výsledné konzistence, může použít ztužovač, avšak krém drží krásně i bez něj. Pokud máte raději svěžejší a nakyslejší chuť, můžete použít místo klasické smetany zakysanou. Do krému nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu.
Když je korpus studený, tak vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme (necháme pouze dno a okraje po stranách, které budou držet krém). Pokud vám korpus uprostřed vyběhl při pečení více než okraje, tak můžete nejdřív seříznout a teprve potom dlabat. Vydlabané těsto rozdrobíme do misky a dáme prozatím stranou. Na dno buchty dáme rozmačkané banány. Na ně rozetřeme krém a posypeme těstovou drobenkou. Dáme přes noc do lednice a můžete papat.