1kg brambor, 1 vejce, 150g celozrnné pšeničné mouky hladké ,100g krupice
300 g Šmakoun uzený , 1 hrst čerstvé petrželky ,1 cibule, 1 kapusta ,4 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř
Náplň - směs si připravíme z cibule nakrájené najemno, kterou orestujeme spolu s malými kostičkami Šmakouna. Přidáme nasekanou petržel a necháme vychladnout. Kapustu nakrájíme na proužky, podusíme 10min doměkka, ale tak aby neztratila barvu, odstavíme a promícháme s jogurtem. Osolíme a opepříme.
Těsto - brambory uvaříme den předem ve slupce. Oloupeme a rozmačkáme šťouchadlem (pokud chcete jemné hladké knedlíky, tak brambory nastrouhejte, ale já mám raději s kousky brambor). Přidáme mouku, krupici, vejce a rychle propracujeme těsto (nejlépe hnětačem, aby se moc nezahřálo a neřídlo). Rozdělíme si ho na 12 dílů a vlhkýma rukama vytvarujeme placky, naplníme směsí, pevně uzavřeme a dotvarujeme knedlíky. Vaříme v páře přibližně 20min.